Ali Aydın’dan “sahte diploma” yorumu

Özgür Eğitim-Sen Genel Sekreteri Ali Aydın medyaya yansıyan sahte diploma haberlerini değerlendirdi.
Son olarak Zonguldak’ta müdür olarak görev yaptığı okulda hizmetli ile yaşadığı bir tartışma nedeniyle okula gelen müfettişin yaptığı inceleme sonucunda sahte diplomayla 21 yıldır öğretmenlik yaptığı ortaya çıkan şahıs hakkında ‘resmi belgede sahtecilik’ ve ‘nitelikli dolandırıcılık’ iddiasıyla dava açıldığı haberi yazılı ve görsel medyada yer aldı. Haberde, söz konusu şahsın 21 yıllık hizmet süresince çok sayıda teşekkür belgesi aldığı bilgisi de yer alıyordu.
“Evrakta sahtecilik” denilerek geçiştirilmemeli
“Olay bir “evrakta sahtecilik” düzleminde tüketilemeyecek kadar önemli.”, diyen Özgür Eğitim-Sen Genel Sekreteri Ali Aydın; “Bu tür hadiseler başka bir okuma yapmamız yönünde hepimize bir davet içeriyor. Bu doğrultuda tüm bir eğitim sisteminin kendisini sorgulamamız icap ediyor. Hal böyleyken haberi sadece kriminal bir vaka olarak değerlendirmek, bizi gözünü gerçeğe bile isteyen kapatanların durumuna düşürür.”, dedi.
Ali Aydın bu tür olayların ilk olmadığını belirterek geçmiş yıllardaki benzer haberleri hatırlattı:
“Daha birkaç yıl önce 19 yıllık bir öğretmenin diplomasının sahte olduğu haberi ile çalkalandı tüm Türkiye. Çünkü söz konusu kişi ‘yılın öğretmeni’ seçilmiş, ödülünü de bizzat dönemin Başbakanı Erdoğan’dan almış birisiydi. Öte yandan ‘sahte diploma’ sadece öğretmenlik mesleği söz konusu olduğunda karşımıza çıkmıyor. Birkaç yıl önce Van’da tam 9 yıl Kanada Toronto Üniversitesi Tıp Fakültesi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin sahte diplomalarını kullanan bir kişinin özel bir üniversitede Yardımcı Doçent olarak ve Sağlık Lisesi’nde de farmakoloji uzmanı olarak çalıştığı ortaya çıkmıştı.”
Asıl sorgulanması gereken “gerçek diploma”
Ali Aydın bu tür haberlerin yüzümüze vurduğu gerçeği ise şu sözler ile özetledi:
“Uzun yıllar içinde alınan bir eğitimin sonunda diploma sahiplerince icra edileceği düşünülen mesleklerin hiçbir kurumsal eğitime dâhil olmamış ve hiçbir sınava girmemiş kişilerce sahte diploma ile icra edilebildiğini ve bu durumun ne şahsı istihdam edenlerce, ne şahıstan hizmet alanlarca fark edilmesini mümkün kılacak bir fark oluşturmadığı görülüyor”
Diploma: ”içeriksiz” ve “boş”
Bir başka gerçeğin ise “gerçek diploma” olarak takdim edilen belgenin niteliği ile ilgili olduğunu belirten Aydın “gerçek diploma sahibi” ile “sahte diploma sahibi” arasında sahada iş görme niteliği itibariyle bir farkın ortaya çıkmamasını “gerçek diploma” olarak takdim edilen belgenin esasen “içeriksiz” ve “boş” olduğunun kanıtı olduğunu belirtti:
“Gerçeği ile sahtesi arasındaki farkın ancak evrak üzerinde yapılacak teknik bir takip ile anlaşılabildiğini önümüze koyan “sahte öğretmen”, “sahte doktor” haberleri diplomanın esasen “içeriksiz” ve “boş” oluşunun kanıtı niteliğinde. Diplomanın eğitim sistemi içerisindeki işlevleri, sahtesine sahip olanla gerçeğine sahip olan arasında sahada gözle görülür bir farkın neden ortaya çıkmadığını açıklıyor; Diploma, labirentin sonundaki peynir ve onun varlığı labirenti tartışma dışı kılıyor.”