Özgür Eğitim-Sen

“DİL VE ANLATIM” DERSİ MUAMMASI

08.11.2016
A+
A-
“DİL VE ANLATIM” DERSİ MUAMMASI
Paylaşın

Bilindiği üzere 28/10/2016 tarihli Resmi Gazete’de Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı. Yapılan değişikliklerden biri de Dil ve Anlatım derslerinin yazılı ve uygulamalı olarak değerlendirilmesini içeriyor. Bahse konu değişiklik şu şekilde: "MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (f) ve (h) bentleri ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "h) Dil ve anlatım ile yabancı dil derslerinin sınavları dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için yazılı ve uygulamalı olarak yapılır."

Bu maddede dikkati çeken husus, Dil ve Anlatım dersinin zaten kademeli bir biçimde müfredattan kaldırılacak olmasıdır. 2016/2017 Eğitim Öğretim yılından itibaren  Dil ve Anlatım dersi ile Türk Edebiyatı dersi Türk Dili ve Edebiyatı dersi olarak 9. Sınıflarda uygulanmaya başlanmıştır. Üç sene içerisinde Dil ve Anlatım dersi adıyla bir ders olmayacaktır. İşte bu noktada yönetmelikte yapılan değişikliğin neyi kapsadığı açık değildir. Bu noktada akıllara gelen soruları şöyle sıralayabiliriz:

1. Dil ve Anlatım dersine yönelik bu değişiklik sadece üç yıl mı uygulanacaktır?

2. Burada Dil ve Anlatım dersinden kasıt Türk Dili ve Edebiyatı dersi midir?

3. Uygulamalı sınavın Dil ve Anlatım dersinin kazanımlarını  ölçmede  uygun bir değerlendirme yöntemi  olduğu dersin müfredattan kaldırıldığına karar verildikten sonra mı anlaşılmıştır? 

4. Dil ve Anlatım dersinin mevcut müfredatındaki konular bu yıl okutulmaya başlatılan Türk Dili ve Edebiyatı dersinin içerisine dağıtılmıştır. Dolayısıyla aynı yöntem Türk Dili ve Edebiyatı dersinde mi uygulanacak?

Bir kamu hizmetinin sağlıklı verilebilmesi için öncelikle oluşturulan yasal mevzuatın açık, anlaşılır ve güncele uygun olması zaruridir. Hem bir dersi müfredattan kaldırıp hem de onun uygulanması için yeni ölçme aracı belirlemek neyin nesidir? Diyelim ki bu değişiklikle istenilen  hedefe ulaşıldı, üç yıl sonra tekrar Dil ve Anlatım dersini müfredatta mı göreceğiz? 

Doğruluğu ve yanlışlığı bilimsel bir biçimde belirlenmeyen bir uygulamayı biz deneme yanılma yolu ile bulmaya devam ediyoruz hala. “Bu şimdilik böyle olsun olmadı üç gün sonra değiştiririz” mantığıyla  eğitime yaklaşma alışkanlığından, kolaycılığından vazgeçelim artık. Yoksa işin ciddiyeti kalmayacak. 

01.11.2016

Murat DUMAN

Özgür Eğitim-Sen Eğitim Koordinatörü

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Whatsapp Destek
1
Whatsapp Destek Hattı
Üyelik işlemleri için Whatsapp iletişim hattımız