İmtiyaz taleplerine geçit vermeyin!

Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdulbaki Değer milletvekillerine gönderdiği mektupta “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair” kanun teklifinin 11. ve 12. maddeleri konusunda dikkatli, sorumlu davranmaları konusunda uyardı. Milletvekillerine gönderilen mektup:
Sayın Vekilim,
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair” hazırladığı kanun teklifine kamu sendikaları ile ilgili iki madde eklenmiştir. Buna göre; kamu görevlileri sendikasının üye sayısı, kurulu olduğu hizmet kolundaki toplam kamu görevlisi sayısının yüzde ikisinin altında ise o sendikaya üye kamu görevlilerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ödenen “toplu sözleşme ikramiyesi” ödenmeyecek.
2021-2022 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde bu oran yüzde bir olarak belirtilmişti. Ancak kamu çalışanlarının yoğun eleştirilerine hedef olan madde yargıya götürülmüş ve Danıştay tarafından “eşitlik ilkesi”ne aykırı görülerek iptal edilmişti.
İlgili kanun teklifi bu haliyle kanunlaştığı takdirde Anayasanın “eşitlik ilkesi” ihlal edilmiş olacak, üye sayısı yüzde ikinin üzerinde olan dört sendika dışındaki tüm sendikalar büyük zarar görecektir. Bazı sendikalara ayrıcalık anlamına gelecek bu madde hakkaniyet ilkesine açıkça aykırı olacak; ayrıca yeni sendikaların kurulmasına engelleyeceği gibi var olan sendikaların üye kaybı yaşamasına ve hatta kapanmasına yol açacaktır. Bu durum kamu haklarından faydalanma, sendika kurma hakkına aykırılık teşkil edecek ve örgütlenme özgürlüğüne ket vuracaktır.
Bu kanun teklifinin yasalaşması, toplumda tek ses, tek renk, tek görüş, tek tip anlayış olsun, farklı olan herkes sussun yaklaşımının bir tezahürü olacaktır. Sivil toplumu güçsüzleştirmek, farklı sesleri susturmak, alternatif görüşleri yok etmek ve sendikal tekelleşmeye gitmek anlamına gelen bu kanun teklifinin geri çekilmesi Türkiye’nin nitelikli yarınları, güçlü sivil toplum yapılanması adına kritik önemdedir.
Kıymetli Vekilim,
Ne sendikacılığın ruhu ne de güçlü sivil toplum yapılarının gereksinimleri açısından kabulü mümkün olmayan bu tarz imtiyaz taleplerini ülke gündeminden çıkarmak hepimizin tarihi sorumluluğudur. Bu doğrultuda konu ile ilgili duyarlılığınızı, desteğinizi bekliyor adil ve özgür Türkiye’nin inşası için yürüteceğimiz çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Abdulbaki Değer
Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı
