Özgür Eğitim-Sen’den Türkiye’ye Çağrı

Eğitimcilerin sorunlarını yüksek sesle dile getiren Özgür Eğitim-Sen bugünkü Karar Gazetesi’nin manşetten girdiği “Dinleyin Öğretmen Konuşuyor” başlıklı haberde eğitimcilerin sıkıntılarını Genel Başkan Abdulbaki Değer aracılığıyla ulusal basına taşıdı. Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Karar’dan Oğuz Bakır’a konuştu.

Ekonomik krizle geçim derdi artan, itibarı dibe vuran öğretmenler şimdi de apar topar geçirilen meslek kanununa karşı ses yükseltiyor. Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren önemli konuda eğitimcilere kulak verilmedi. ‘Öğretmenler Odası’ndan ortak çağrı geldi: Eğitmenleri ayrıştıran kanun geri çekilsin. Bizim de görüşümüz alınıp, atamadan gelire asıl sorunlara çözüm bulan adımlar atılsın.
OĞUZ BAKIR/KARAR
Batılı ülkelerde öğretmenler rahat yaşam eşiğinin üstünde tutuluyor, Türkiye’de sorunlar katlanıyor. Eğitimciler ‘Ay sonunu nasıl getiririz’ hesabı yaparken hazırlık ödeneğindeki artış tepki çekti. Yüzde 80 enflasyonda harcırahın yüzde 5 arttığını kaydeden eğitimci Özgür Bozdoğan “Okul yöneticileri gelir için eski kitapları toplayıp sattı” iddiasında bulundu. Hükümetin ‘müjde’ diye nitelediği Öğretmenlik Meslek Kanunu’na tepkiler de arttı.
Özgür Eğitim Sen Başkanı Abdulbaki Değer: ” Seçim gözetilerek hazırlanan düzenlemede Adaylık Değerlendirme Komisyonu’nun adayları hangi kriterlere göre değerlendireceği belirsiz. Sözleşmeli öğretmenlik ise bırakın kaldırılmayı kanunla tahkim ediliyor.”
İŞTE ÇÖZÜM BEKLEYEN ASIL SORUNLAR
> Gelirde
özel okulun dezavantajı kapatılmalı.
> Sözleşme,
mülakat bitmeli, liyakat gözetilmeli.
> Maaşlarda
hakkaniyetli iyileştirme yapılmalı.
> Öğretmene
hak ettiği itibarı kazandırılmalı.
ÖĞRETMENLERİ BİR DİNLEYEN YOK MU!
Ay sonu hesabı yapan, itibarı zedelenen öğretmenlerin Öğretmenlik Meslek Kanunu’na dönük tepkileri de karşılık bulmuyor. Özgür Eğitim Sen Genel Başkanı Abdulbaki Değer ‘Haklara, atamalara ilişkin sorunlar olduğu haliyle bırakılmış. Sözleşmeli öğretmenlik tahkim edilmiş’ dedi.
Şubat ayında yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) eğitimcilerin itirazı devam ediyor. Ekonomik krizle geçim derdi artan, itibarı dibe vuran öğretmenler şimdi de apar topar geçirilen meslek kanununa karşı ses yükseltiyor. Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren önemli konuda kanun hazırlanırken, öğretmenlerin taleplerine kulak verilmediği, asıl sorunlar ıskalandığı itirazları sosyal medyada da gündem oldu. Öğretmenler #Öğretmenlerçözümistiyor etiketiyle Twitter’da kanuna yönelik eleştirileri ve önerilerini dile getirdiler.
Sınıf Öğretmeni Recep Gökçe, kanuna itiraz ederek #Öğretmenlerçözümistiyor etiketiyle öğretmenlerin taleplerini beş maddeyle şöyle dile getirdi: “ÖMK’nin TBMM’de yeniden görüşülmesini, kariyer Basamakları Sınavı’nın iptalini, ayrıştırılmadan huzurla okula gitmeyi, alım güçlerinin artırılmasını, ve daha fazla hakarete uğramadan itibarlarını geri istiyor.”
HAKLARA İLİŞKİN BOYUT BIRAKILMIŞTIR
Özgür Eğitim Sen Genel Başkanı Abdulbaki Değer ise Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun tasarısının hazırlanmasında eğitimciler, sivil toplum örgütleri, sendikalar sürece dahil edilmediğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Adaylık Kaldırma Sınavının (AKS) kaldırılması, öğretmen, uzman öğretmen, baş öğretmen şeklinde kariyer sisteminin ve 3600 ek göstergenin getirilmesini içeriyor. İkincisi bu kariyer basamaklarının onar yıllık periyotların ardından alınacak eğitime ve sınava bağlanmış olması ve söz konusu kariyer basamaklarının ücret dışında ne tür hak ve sorumlulukla donatıldığı hususudur. Sınav ve alınacak eğitim hususları (yüksek lisans ve doktora yapmak da dahil) getirecekleri ekonomik karşılık dolayısıyla motive edici olabilirler. Ancak bu motive ediciliğin öğretmen ve eğitim niteliği açısından katkı mı sunacağı yoksa zarar mı vereceği konusunda iyimser olmak zor görünüyor. Gelelim, üçüncü boyuta. Öğretmenlerin mesleklerine, mali ve özlük haklarına ilişkin yasal düzenlemeler bu kanuna aktarılmamış. Öğretmenlerin hakları, görev ve yetkileri, yetiştirilmeleri, atamaları, yer değiştirmeleri, yöneticilikleri gibi pek çok boyut olduğu haliyle bırakılmıştır.”
Özgür Eğitim Sen Genel Başkanı Değer, bu kanunun sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılması bir yana tahkim eden bir kanun olduğunu belirterek, “Kamu vicdanını yaralayan ve son Milli Eğitim Şurâ’sında kaldırılması tavsiye edilen mülakat da olduğu gibi bırakılıyor. Aynı ortamlarda aynı işi yapan ücretli öğretmenlerin hiç gündeme gelmediği ve özel öğretim kurumlarında çalışan yüzbinlerce öğretmenin statüsünün dışarıda bırakıldığı düzenleme sistematik emek sömürüsünü görmezden gelmekte ve öğretmenliğin statüsünün ve saygınlığı meselesinin bir bütün olduğunu bile fark edememektedir.” dedi.
