Şapkadan cin çıkararak TEOG çözülemez!
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün katıldığı bir TV programında eğitime ilişkin değerlendirmelerde bulunurken TEOG sınavına karşı olduğunu belirterek yeni bir tartışma başlattı. Yeni eğitim-öğretim sezonu başlarken ve yaklaşık iki ay sonra öğrenciler 1.TEOG sınavına girecekken yapılan bu açıklama talihsiz olmuştur. Diğer taraftan açıklamada TEOG sınavına olan karşıtlığını gerekçesi de anlaşılır değildir. Zira mesele TEOG sınavının olup olmaması meselesi değil. Mesele türleri ve başarı düzeyleri farklı ortaöğretim kurumlarını barındıran bir kademeye öğrencilere hangi kriterlere göre yerleştireceğinizdir. TEOG sınavının da anlamı buradan geliyor. Kaldırdığınızda da yerine bir şey koymanız gerekiyor. Bunun adı SBS idi, OKS, idi, TEOG oldu, yarın MEOG olur, başka bir şey olur. Ama her halükarda bir ölçüt koymanız gerekiyor. Türkiye gibi bir ülkede mevcut şartlar içerisinde okul puanları üzerinden yerleştirme yapacağız dediğinizde meseleyi kaotİk-istismara açık bir hale havale etmiş olursunuz.
Elbette TEOG bu iş için bulunabilecek en iyi yöntem değil. Ancak düzeltilmesi gereken hususların eleştirilerle-alternatiflerle dile gelmesi gerekirken maalesef Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beyanı içerik açısından da endişe verici olmuştur. TEOG'u ortaya çıkaran husus bellidir ve bu husus aşılmadığı müddetçe -ki aşılması da mümkün değildir- yerleştirmeyi bir ölçüte göre yürütmeniz gerekiyor. Nitekim Cumhurbaşkanı'da konuşmasında bu zarureti üniversiteler için kabul ediyor. Üniversite için kabul ettiğiniz ölçüt hangi gerekçe ile var ve meşru ise TEOG da o açıdan var ve onun için meşru. Bu sınavın eleştirilecek yönleri mevcut. Ancak yükseköğretime yerleşmeyi dolayısıyla milyonlarca insanın hayatını-statüsünü doğrudan şekillendiren bir uygulama ve dönemle ilgili yapılacak düzenlemelerin ve açıklamaların mevcuttan geriye götürecek şekilde olmaması çok önemlidir. Belirli bir düzeyde işleyen, öğrenci-eğitimciler ve veliler nezdinde meşruiyeti de sağlanmış bir düzenlemeyi sil baştan ele almayı gerektiren hiçbir meşru gerekçe yok. Üstelik yukarıda belirttiğim gibi silseniz bile benzerini yerine koymanız zorunlu. Bir mucizeyle herkesi istediği okula yerleştiremeyeceğinize göre bir ölçüt koyacaksınız ve bu ölçütte aşağı yukarı bugünkü (TEOG) gibi bir ölçüt olacak.
O yüzden 1 milyondan hayli fazla öğrencinin bu yıl gireceği sınavın 'şapkadan cin çıkarır' tarzda tartışmaya açılmış olması söz konusu öğrenciler ve velilere başta olmak üzere tüm eğitim camiası için nahoş bir sürpriz olmuştur. MEB başta olmak üzere Cumhurbaşkanı'nın eğitim danışmanları ve kamuoyu sonucu belli olacak bir maceraya karşı gerekli duyarlılığı göstermelidirler. Mesele bellidir, şartlar, koşullar, imkanlar bellidir ve üretilebilecek çözüm seçenekleri aşağı yukarı bellidir.
16.09.2017
Abdulbaki DEGER
Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı