Özgür Eğitim-Sen

OKULA BAĞIŞ TOPLAMADA İDARECİLERMİ YOKSA MEB Mİ SUÇLU?

25.11.2016
A+
A-
OKULA BAĞIŞ TOPLAMADA İDARECİLERMİ YOKSA MEB Mİ SUÇLU?
Paylaşın
 
 
 Anayasada “ilköğretim zorunlu ve parasız” olarak nitelendirilir.  Bu sebeple Sayın Bakan, 2011/40 sayılı Genelgesi’nde, öğrenci kayıt-kabullerinde ve diploma verilirken kesinlikle bağış talep edilmeyeceği belirtilmiş; ayrıca valiliklere talimat gönderilerek, illerde bulunan il eğitim denetmenlerine, her tür ve düzeydeki resmi eğitim-öğretim kurumlarında 2011–2012 eğitim-öğretim yılı öğrenci kayıt kabullerinde ve diploma verilirken para alınıp alınmadığı hususunun okul aile birlikleri hesapları ile birlikte 30.09.2011 tarihine kadar incelenmesi ve Genelge’ye uymayan okul müdürleri hakkında soruşturma açılması ve soruşturma raporlarının bir örneğinin Rehberlik ve Denetim Başkanlığına gönderilmesi yönünde talimat verilmiştir.
Bu yönetmeliğe bakıldığında idarecilerin keyfi bağış aldığı sonucuna varılabilir.
 
Gerçekler nedir?
 
Bakanlık her sene başı talimat vererek okulların öğretime hazır hale getirilmesini ister. Dökülen, kırılan yerlerin onarılması, badana boya yapılması, eksikliklerin hızla giderilmesi vs.vs..
 
Okullar bu eksikliklerinin finansmanını nerden karşılar?
 
Cevap elbette “zorunlu ve parasız” olan bir eğitim sisteminde MEB’ ten karşılanması yönünde olacaktır. Okullarda bağış alındığı haberini yapan basın mensupları bunun yanında MEB’e “siz bu okulların bu yılki ihtiyaçlarını ne kadar belirlediniz ve neler yaptınız” diye bir soruyu sormazlar.
 
MEB’in karşılamadığı ihtiyaçlarını okullar nerelerden karşılıyor:
 
1-   Belediyeler okulların ciddi oranda destekçisidir. Özellikle boya, badana, onarım, bahçe ve oyun alanı düzenlemelerinde çok ciddi miktarda katkılar yapmaktadırlar.
 
2-   İş adamlarından, marketlerden alınan yine ciddi miktarda destekler söz konusudur.
 
3-   Velilerden pek çok kalem altında alınan paralar: kayıt, diploma, temizlik, güvenlik, gezi, gösteri türü etkinlikler, bilgisayar, projektör vs. vs.
 
İdareci arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerde, yılsonu envanterinde ki rakam her şeyi açıklıyor. Yıllık veli ve diğer desteklerle sağlanan gelir toplamın beşte üçü ikin, devletin katkısı beşte ikidir. Yani okulun diğer gelir kaynakları kesildiğinde dört ay sonra okulların kapısına kilit vurma noktasına geliriz. Sadece temizliği ele aldığımız sınıflar, tuvaletler mikrop yuvası halinde. Bin yüz öğrencinin okuduğu bir okulda en az beş temizlik personelinin bulunması. Ancak devletin verdiği bir hizmetlidir, geri ihtiyacını okulların kendi imkânlarıyla sağlamaları beklenmektedir. Yıllardır süregelen fiili uygulama bu şekildedir.
 
Şimdi kim suçlu; Okul Müdürleri mi yoksa onları velilerle, öğrencilerle karşı karşıya biçare bırakan MEB mi?
 
Zorunlu parasız eğitimde velilerden her ne ad altında olursa olsun para toplanmasını doğru bulmuyoruz ve karşıyız. Öğretmenlerin vezne gibi çalıştırılmasına veliyle, öğrenciyle karşı karşıya getirmesi utanç vericidir. Velilerden para toplanmaması konusunda Bakan Ömer Dinçer’le aynı noktadayız.
 
Ancak sorularımız var:
 
1-   Okulların ihtiyaçlarını karşılamak için okullara kaç para gönderdiniz. Öğrenci başına baz aldığımızda her okula gönderdiğiniz miktarı açıklar mısınız?
 
2-   Bağış toplama konusunda gerçek suçlu idareciler midir, yoksa onları buna iten ve mecbur bırakan sisteminiz mi?
 
3-   Öncelikle soruşturmayı okullara yeterli bütçeyi vermeyen, ihtiyaçlarını karşılamayan MEB sistemine açmanız gerekmiyor mu?
 
İdareci arkadaşlara önerimiz. Okullarınızın eksikliklerini ve ihtiyaçlarını tespit ediniz. Bunları yazlı hale getirip üst makamlarınıza bildiriniz. Velilerden kesinlikle bir kuruş bile talep etmeyiniz. Sizi teftişe gelenler eksiklerinizi söylediğinde yapmış olduğunuz ihtiyaç bildirimlerini çıkartıp önlerine koyunuz. Hem kullanılan hem de suçlu pozisyonuna oturtulmaktan bu şekilde korunmuş olursunuz. Okul ihtiyaçları için muhatap olmanız gereken veliler değil üst amirlerinizdir. Bu konuda gerekli tavrı üretirsek eğitime ayrılan bütçenin kuruşuna kadar eğitim için harcanmasını sağlaya biliriz.
 
ÖZGÜR EĞİTİM-SEN
 
YÖNETİM KURULU

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Whatsapp Destek
1
Whatsapp Destek Hattı
Üyelik işlemleri için Whatsapp iletişim hattımız