Sınavsız değerlendirme bütüncül ele alınmalı!
Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdulbaki Değer, MEB’in yeni genelgesinde ilkokullarda sınav saatlerinin kaldırılmasının, sınav uygulamasının tamamen sona erdiği anlamına gelmediğini belirtti. “Sınavsız değerlendirme 9 Eylül 2023’te yürürlüğe girdi ve 4. sınıfları da kapsayacak şekilde genişletildi” diyerek KARAR’a konuşan Değer, bu uygulamanın tüm eğitim kademelerine uyumlu şekilde yapılandırılması gerektiğini vurguladı.
MEB’in yayımladığı yeni eğitim ve öğretim yılı hazırlık genelgesine göre; sonuç odaklı ölçme sisteminden süreç odaklı ölçme sistemine geçilecek. Bu yaklaşımla ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı.
Sınavlara hazırlık ve sınav başarısı için öğrencilere test çözdürmek yerine öğrencilerin muhakeme ve akıl yürütme becerilerinin geliştirilmesi gerektiği bakış açısıyla “durum değerlendirmesi” yapılacak.
KARAR’a konuşan Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdulbaki Değer, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesinde ilkokullarda sınav saatinin kaldırılması maddesinin, ilkokullarda sınav uygulamasının tamamen kaldırıldığı şeklinde algılandığını belirtti.
Değer, “Ancak, ilkokullarda sınavsız değerlendirme uygulaması, 9 Eylül 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ile getirildi ve geçen eğitim öğretim yılı boyunca uygulandı” dedi.
‘5-10 YAŞ ARASINDAKİ ÖĞRENCİLER, SINAV STRESİNDEN UZAK BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMELİ’
Değer, okul öncesi ile 1, 2 ve 3. sınıflarda yıllardır uygulanan sınavsız değerlendirmenin artık 4. sınıfları da kapsayacak şekilde genişletildiğini ifade etti.
Bu kapsamda, ilkokullarda sınav notu yerine süreç odaklı değerlendirmenin yapılmasını olumlu bulduklarını vurgulayan Değer şöyle konuştu:
“5-10 yaş arasındaki öğrenciler, sınav stresinden uzak bir şekilde değerlendirilmelidir. Oyun temelli etkinlikler, gözlem formları ve görev takip formları gibi alternatif ölçme araçları ile öğretmenlerin kanaatlerine dayalı bir değerlendirme süreci yürütülmelidir. Bu demek değildir ki öğretmen asla test çözdürmeyecek, sınav uygulaması yapmayacak. Tabii ki sınıf içi etkinlik olarak yapabilir ancak karne notu olarak değerlendirmez. Zira okul öncesi ve ilkokul akademik eğitim verilen kademeler değildir. Süreç odaklı olarak dört yıl boyunca gözlenen öğrenci en doğru şekilde değerlendirilerek ilgili üst kademeye yönlendirilmelidir”
‘LOKAL YENİLİKLERİN ANLAMI OLMUYOR’
Ancak Değer, bu uygulamanın sistemin tüm aşamalarını göz önünde bulundurarak yapılandırılması gerektiğini vurguladı.
İlkokullardaki yeni uygulamanın ortaokul ve lise kademelerine yansımasının olmaması durumunda, bu değişikliklerden beklenen verimin alınamayacağını ifade etti. “Yaptığınız uygulamaların birbirini desteklemesi, beslemesi gerekiyor. Sadece bir kademeyi ilgilendiren lokal yeniliklerin anlamı olmuyor” şeklinde konuştu.
Değer ayrıca, sürecin 4. sınıfları da kapsayacağı bilgisinin geçen yıl öğretmenlere bildirildiğini belirterek, kapsamlı değişikliklerin planlaması ve hazırlığı yapılmadan uygulanmaması gerektiğini vurguladı. Değer sözlerini şöyle noktaladı:
“Ayrıca süreç odaklı değerlendirmenin 4. Sınıfları da kapsayacağı, geçen yıl okulların açıldığı gün öğretmenlere bildirilmişti. Bu tür kapsamlı değişiklikler, planlaması ve hazırlığı yapılmadan, damdan düşer gibi uygulamaya sokulmamalıdır. Aynı şekilde öğretmenleri yeni sürece hazırlanmalı, gerekiyorsa hizmet içi eğitimle sistemi özümsemeleri sağlanmalıdır”
https://www.karar.com/guncel-haberler/ozgur-egitim-sen-genel-baskani-mebin-duyurdugu-uygulamayi-1885750