Ankara’da katsayı yasağı protesto edildi (2012-01-03)

Danıştay 8. Dairesi’nin adaleti ve eşitliği yasaklayan katsayı kararı, Danıştay binası önündeki eylemle protesto edildi. 20 kuruluşun imzasının bulunduğu basın açıklamasının katılımcıları arasında Özgür Eğitim-Sen de bulunuyordu. Destekçiler adına basın açıklamasın Mazlum-der Genel Başkanı Ahmet Ünsal okudu. Eylemde Danıştay’la birlikte haksızlığı mahkemeye taşıyan İstanbul Barosu’da protesto edildi.
Basın açıklamasının tam metni
Danıştay 8. Dairesi, İstanbul Barosu’nun başvurusu üzerine Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) üniversiteye girişte katsayı farkını azaltan kararının yürütmesini oy birliği ile yeniden durdurmuştur. Danıştay’ın aynı dairesi buna benzer başka bir davada “katsayı belirleme ve sınav sistemini değiştirme kararının YÖK’te” olduğuna hükmetmiş, ancak bu kez geçmişte verdiği kararlarla çelişmek pahasına Meslek Lisesi öğrencilerinin geleceklerini karartacak bir karara imza atmıştır. Bu karar, sınava çok az kala, öğrencilerin bütün motivasyonlarını kıran vicdansız bir karardır.
2547 Sayılı Yüksek Öğretim Yasası’nın ‘Yüksek Öğretim’e Giriş’ başlıklı 45. Maddesi’nde “Yüksek Öğretim Kurumu’na girecek öğrencilerin ne şekilde o kurumlara kabul edileceğiyle ilgili gerekçeler YÖK tarafından belirlenmektedir” denilmektedir. Dolayısıyla Danıştay 8. Dairesi, kanunen YÖK’ün sorumluluğunda bulunan bir alana yetkisi dışında müdahale etmiş ve bu müdahaleyle geçmiş kararlarını hiçe saymıştır. İdari yargının geçmiş kararlarını hiçe saymak pahasına verdiği bu karar, yargının güvenilirliğini tartışma konusu yapmaktadır.
Bu kararın alınmasında en büyük pay şüphesiz İstanbul Barosu’nundur. Hukukun yaygınlaştırılması ve adaletsizliklerin giderilmesi için çalışması ve hukuktan yana olması gereken bir kurumun, üzerine vazife olmadığı halde yüksek öğretimde eşitlik ilkesinin iptali için çalışması manidardır.
Bu karar yargının, yasama ve yürütmeyi kontrol etme, ya da yargı erkinin yasama ve yürütme üzerinde baskı kurma çabalarının en bariz örneğidir. Öte yandan Danıştay’ın Türkiye gerçeklerine aykırı olarak 45 gün gibi kısa bir sürede katsayı davasını karara bağlaması, verilen kararın matbu bir karar olduğu izlenimi doğurmuştur. Danıştay bundan sonraki davalarda aynı hızla karar veremezse bu yöndeki şüpheleri izale etmek yükümlülüğündedir.
Eğitimde eşitlik evrensel ve vazgeçilemez bir insan hakkıdır. Evrensel hakkı hiçe sayan bu kararı ideolojik ilan ediyoruz. YÖK, Meslek Lisesi öğrencilerini bu ideolojik çarpışmanın dışında tutarak, öğrencilerin moral motivasyonlarını da göz önüne alarak en kısa sürede katsayı problemini çözüme kavuşturmalıdır.
Yönetimi kendi istedikleri tarzda şekillendirmek isteyen bürokratik oligarşi Türkiye’de hukuk devleti yerine yargıçlar cumhuriyetini inşa etmek istemektedir. Rekabete kapalı olarak sahip oldukları sınıfsal imtiyazlarını alt gelir düzeyine mensup kişilerle paylaşmak istemeyen elitlerin direnci “mahkeme kararı” gibi saygın ve sihirli bir formülün ardına gizlense de ifşa edeceğiz!
Bütün kurumları, ideolojik çarpışmalarında gençlerin geleceğini harcamamak ve kişisel ve ideolojik çıkarlarına kurban etmemek konusunda uyarıyoruz.