ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ HAKKINDA DEĞERLENDİRME

Geçen yıl eğitim öğretim yılının açılışına birkaç gün kala pek çok yönetmeliğin birleştirilmesi yoluyla yenilenen ortaöğretim kurumları yönetmeliği 2014-2015 eğitim öğretim yılının açılışına iki gün kala yeniden değiştirilerek 13 Eylül 2014 Cumartesi günkü Resmi Gazete’yle yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle birlikte okulların vakit çizelgelerinin belirlenmesinden, sorumluluk sınavlarına ve nakillere değin pek çok değişiklik yapıldı.
Yeni yönetmelikte “Okulda ibadet ihtiyacı için doğal aydınlatmalı uygun mekan ayrılır.” şeklinde yapılan değişiklik din ve vicdan hürriyeti adına önemli bir gelişmedir. Bu değişiklikle birlikte özellikle basık, loş, karanlık ve nemli yerlerde namaz kılmak zorunda bırakılan öğrenciler ve okul personelleri için uygun ortam oluşturma zorunluluğu yasal bir zemine kavuşturulmuş oldu.
Geçen yılki yönetmelikte sorumluluk sınavları kasım ve nisan aylarında yapılmaktaydı. Dolayısıyla son sınıf öğrencilerinden başarısız dersi bulunan öğrenciler için mezun olma risk oluşturmaktaydı. Yeni yönetmelikte sorumluluk sınavlarının dönem başlarında yapılacak olması olumlu ancak yetersiz bir uygulamadır. Öğrencilerin mağduriyetlerine sebep olmama adına ders kesiminden sonra da sorumluluk sınavı yapılmasına olanak sağlanmalıdır.
Derslerin başlama, bitiş ve öğle arası dinlenme saatlerinin belirlenmesi için kurulan komisyonda okul öğrenci temsilcisinin olması olumlu bir gelişmedir.
Yukarıda izah ettiğimiz olumlu yönlerine karşın mevcut yönetmeliğin nakillerle ilgili maddelerinin nakil ve geçiş işlemlerini kolaylaştıracak şekilde daha açık ve anlaşılır bir şekle büründürülmesi şarttır. Nitekim bu yıl pek çok veli ve öğrenci bakanlığın merkezi yerleştirmeleri sonucu mağdur edilmiştir. Özellikle ilimizi baz alarak örnekleyecek olursak pek çok öğrenci merkezde oturmasına karşın 50-60 kilometre uzaktaki ilçelere yerleştirilmiş ve boş kontenjan bulunmadığı için merkezdeki okullara nakil yapamamıştır. Benzer bir sorun da il içinde öğrencilerin kendi ikametlerine uygun okullara yerleşmelerine olanak tanıyacak bir uygulamanın olmamasıdır. Pek çok veli servis ücreti ödemek zorunda bırakılarak mağdur edilmiştir/edilmektedir. Bunu izale etmek için öğrencilerin ikametlerine uygun okullara yerleştirilmeleri sağlanmalıdır.
Ortaöğretim Kurumlarında sınıf mevcutlarının belli koşullar altında 40’a kadar çıkarılacak olması özellikle sınıf mevcutlarını düşürme konusunda atılan adımları anlamsız kılacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı iş ve işlemleri planlarken vatandaş odaklı bir planma yapması gerekmektedir. Bilindiği üzere TEOG sınavı tercih işlemlerinin başlamasına az bir zaman kala çoğu okulun ismi değiştirilmiş ve bu uygulama tercihte bulunan öğrencileri ve velileri zor durumda bırakmıştı. Okulların açılmasına iki gün kala tüm öğretmenlerin yıllık planlarını ve zümre toplantılarını yaptıkları bir dönemde yönetmelikte değişiklik yapmak zamanlama açısından oldukça yanlıştır.
Batman Özgür Eğitim Sen olarak bakanlıktan talebimiz yapılacak değişikliklerde tüm paydaşların göz önüne alınarak birtakım mağduriyetlere mahal vermeyecek düzenlemelerin yapılmasıdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Mustafa SEVİNÇER
Batman Özgür Eğitim Sen İl Temsilcisi