Özgür Eğitim-Sen

TOPLUMSAL CİNSİYET KONULU KONFERANS

14.11.2016
A+
A-
TOPLUMSAL CİNSİYET KONULU KONFERANS
Paylaşın

Özgür Eğitim-Sen Çorum İl Temsilciliğinin iki haftada bir Cuma günleri düzenlediği konferansların üçüncüsü 20 Nisan Cuma günü sendika salonunda yapıldı. Hitit Üniversitesi   İ.İ.B.F. öğretim üyesi  Yrd. Doç. Dr. Metin Uçar tarafından sunulan konferansın konusu “Toplumsal Cinsiyet”  idi.

Cinsiyet biyolojik midir yoksa toplumsal mıdır? Sorusuyla sunumuna başlayan Uçar, doğuştan gelen özelliğin erillik- dişilik olduğunu; erkeklik ve kadınlık kimliğinin ise toplum tarafından belirlendiğini söyledi. Toplumun sadece cinsiyette değil her şeyde taraf tuttuğunu belirterek buna hayvanlarda eşeğin kötü aslanın iyi anlamda kullanılmasını , siyahın olumsuz ( karagün ) beyazın olumlu anlamda kullanılmasını  örnek  verdi.

Toplumun cinsiyeti belirlemeye çocuk doğmadan önce başladığını belirten Uçar , erkek çocuklar için mavi  kız çocuklar için pembe renk eşya ve giysilerin tercih edildiğini söyledi.Oyuncak seçiminde de çocuğun kız erkek oluşuna göre tercih yapıldığını kız çocuklar için bebek  , erkek çocuklar araba ve silah tercihi yapılarak cinsiyet kodlamasının devam ettiğini belirtti. Daha sonra da toplumda kullanılan deyimlerden  örnekler veren Uçar “ Kadın gibi erkek” deyiminin olumsuz anlamda kullanıldığını ama “Erkek gibi kadın” deyimde bir olumlama olduğunu söyledi. “Elinin hamuruyla erkeğin çamuruna karışma” gibi deyimlerin ise kimin neyi yapacağını belirleyerek cinsiyet kodlamada önemli bir rol üstlendiğini söyledi.

Genelde kadına biçilen ikincil rolün suçunun Allah’a yahut doğaya yüklenmeye çalışıldığına dikkat çeken Uçar bunun sorumlusunun toplum olduğunu ve özellikle siyasal alanda kadının öne çıkmasının pastadan pay kaptırmak istemeyen erkekler tarafından engellendiğini söyledi. Kadının emeğinin değersizleştirildiğini, ev işlerinin işten sayılmadığını ve para getiren işleri erkeklerin kadınlara bırakmadıklarını da ekleyen Uçar ; kutsal metinlerin yorumlanmasında bile erkeklerin işlerine gelenleri günümüze taşıdığını söyledi.Dünyadaki gelişmelere paralel olarak  ll. Meşrutiyetten sonra kadınlarla ilgili konuların yoğun olarak tartışıldığını ve bir kısmının Cumhuriyetten sonra hayata geçirildiğini ancak  ” Kadınlar Halk Fırkası “ nın kurulmasına izin verilmediğini;  Halide Edip ,Nezihe Muhiddin gibi kadınların siyasi arenada geri plana atıldığını ve kadına prestijli erkeklerin  yanında iyi bir süs olma imkanı tanındığını söyledi.

Kadınla erkeğin “ aynı ve eşit değil , farklı ama eşit “ olması gerektiğini vurgulayan Uçar , kadınların içerisinde bulundukları toplumsal sarmaldan kurtulabilmeleri için pozitif ayrımcılığın gerekli olduğunu söyledi.Program soru cevap bölümü ile devam etti.

 

Özgür Eğitim-Sen

Çorum İl Temsilciliği

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Whatsapp Destek
1
Whatsapp Destek Hattı
Üyelik işlemleri için Whatsapp iletişim hattımız